Digitalalärarresurser
Uppgift
Jag har inventerat olika sidor utifrån mitt intresseområde specialpedagogik. jag har inte kunnat tagit med alla utan ni som är intresserade för titta i mina länksidor här i bloggen. Jag håller också på att designa min resursr, det går åt en hel del tankekraft men det är otroligt roligt, men jag får begränsa mig för min sambo tycker inte att jag är så rolig. Obs måste noteras Brynäs 4 AIK 3 mycket viktig information. Det har varit svårt och nytigt att kritiskt granska sidorna !
Jag har kikat på papunet lätläst SPSM (specialpedagogiska skolmyndigheten). DART (salgrenska untiverstietssjukhuset) Hjälpmedelsinstitutet (HI) Gunilla Almgrens blogg och SÄRNÄT (särskolans nätverk i Sverige)
På SPSM sida har jag fasnat för en resurs utifrån AKK
http://www.spsm.se/Rad-och-stod/Var-kompetens/Pedagogiska-strategier-och-forhallningssatt/Alternativ-och-kompletterande-kommunikation/Strategier-for-skolan-och-pedagogen/
Där finns det bra diskusons frågor att lyfta med pedagoger med fokus på alternativ kompletterande kommunikation.(AKK) och ge strategier för pedagogerna. Läs tipps mm. Upplever sidan som tydlig men lite tråkig layout.
Den andra sidan som jag har fastnat för är Hjälpmedelsinstitutets sida (HI) och kongnitionsportalen. http://www.hi.se/sv-se/Hjalpmedelstorget/Kognition/-/Kognition/
Där finns en mycket viktiga lärarresurer där pedagoger får testa på hur det kan vara att ha en annan perception ex hur är det att ha lektion i svenska om man har asberger syndrom eller dyslexi. jag gillar det verkligen ! jag anser att man måste på något sett utsätta sig själv för hur personer /elever upplever situationer som kan var besvärliga, det är ett bra sätt att få en förståelse och en kunskap om olika funktioshinder. Jag själv har testat på hur det är att vara gravt synskadan och rullstolsburen ! det var en a ha upplevelse. Personen som körde mig fick inte ( i övningen) prata med mig utan provocera med att prata överhuvudet,snacka i telefon och det var riktigt obehagligt att inte veta var man skulle eller om det skulle hoppa till i rullstolen pga av ex en trottoar mm. Det vi gör med dessa elever måste vi själva utsätta oss för !! Den här sidan skulle jag kunna använda för personalutbildningar.
Jag har också tittat på Gunilla Almgrens blogg http://gunillaalmgrenback.wordpress.com/#!/page/1och tittat på hennes diskussioner omkring förena digital och specialpedagogisk kompitens. Den bloggen är utifrån ett mer teoretisk perspektiv och det är det som jag tycker är så bra, man får en egen teoretisk tankekarta.
hon lyfter diskussion omkring olika perspektivval i specailpedagogiken, det rationella perspektivet och det kategoriska perspektivet och vilka konsekvenser det blir av dom olika perspektiven. en bra sida att lyfta kurser på till en högre plan. (teoretiskt perspektiv). Jag suklle vilja ha en sida som hon gör lätläst! om man tänker på målgruppen.
En sida som vi inte får glömma är Särnät (särskolans nätverk i Sverige) Där finns det olika resuser utifrån olika behov. allt från lektionsförslag, diskussions forum utifrån särskol perspektiv. Samt där finns dom flesta särskoler i landet som är ansluta till särnät, det ger en stor kontakt yta, där man har en bra idé bank.
Multimedia byrån har jag också kikat på som en sida som vi på skoldatatekt skulle kunna arbeta mer med! Utifrån ett kursperspektiv, dvs utnytja reurserna både som pedagog vid skoldateket men också i föräldrarutbildingar ex lära sig hur man lägger upp en youtube film för en förälder och visa på vad våra ungdomar/elever gör.
Granskningen av sidorna utifrån mitt perspektiv (sepcial) och den kälkretik som jag tror mig ha nytta av är att man har en vetenskaplig grund förförståelse. och att man värderarar olika påståenden noga Det är otroligt viktigt om jag skall ex rekomendera olika sidor för pedaoger att det finns evidens bakom sidorna.
Om man tittar på skolan, upplever jag det viktigt! om man läser kurslitteraturen att man måste byta tankesätt hur vi förbereder elever för internet sökning och dessa möjligheter! sidan 20 beskriver Stig Roland Rask om hur han efterteksmat ser på en skolans telfonhytt och att han registerar att det inte finns några förubudns lappar vad man inte får göra med telefonen (dvs ringa falsklarm, olaga hot, förtal, hets motfolkgrupp, mm)
Han menar att frågan handlar inte om vilka filter vi kan installera i datorerna utan vilka etiska filter vi kan instalera i eleverna (citat) s 21
Jag håller med min kolega Ove om att om man är en van sökare så lära man sig att hitta i snårig teräng dvs man bortser från dålig layout. Man har lärt sig att snabbt sortera bort. Det kanske handlar om en träningsgrej eller ?????